Únorový recept

Vítám Vás na stránkách receptů, které jsou určitě velmi důležité – nejen pro začátečníky, kteří teprve poodkrývají tajemství zdravé přirozené stravy, ale pro nás všechny, kteří se potřebujeme občas inspirovat a vytvořit pro rodinu v jídelníčku nějakou změnu. Představím Vám osvědčené recepty z mých kurzů vaření a začneme třeba pohankou. Je to bezlepková plodina, známá svým obsahem rutinu, který má vliv na naše cévy, ale není lékem jen na křečové žíly, hemeroidy, ale i na trávení a pohlavní orgány. V našich zemích se vaří celá staletí – na královském dvoře se při oslavách podávaly desítky chodů s pohankou. Pohanka zahřívá, takže je vhodné ji používat hlavně v chladných obdobích. Jednotlivé – dnes neprávem opomíjené, plodiny, které jsou v podstatě přírodními “multivitamíny“ – vám podrobněji představím ve speciálních článcích.

 

Pohankové karbanátky

250 g pohanky kroupy
250 g červené čočky
250 g jemně nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel…)
1 – 2 cibule jemně nakrájené
česnek (můžeme nahradit asafoetidou)
mořská sůl
nerafinovaný olej
koření na sekanou
Shoyu – sójová omáčka
Würzl – zeleninový bujón
lahůdkové droždí
na spojení 3 lžíce špaldové celozrnné mouky

Pohanku na sucho opražíme a dáme vařit v poměru 1 : 2, do vody přidáme bujón, sůl a koření. Uvaříme též červenou čočku – v poměru 1 : 1, osolíme. Na oleji orestujeme cibulku a zeleninu, na závěr přidáme 1 polévkovou lžíci lahůdkového droždí. Nakonec vše smícháme a dochutíme. Tvoříme malé karbanátky, které klademe na olejem pomazaný plech. Pečeme při mírné teplotě. Karbanátky otáčíme.

DOBROU CHUŤ !