Protože je letošní předjaří velice teplé, pustíme se do oblíbené majonézy z červené čočky, z které můžeme stvořit nejrůznější pomazánky s přidáním všeho zeleného co kolem nás vyraší :-). Červená čočka, která se na majonézu používá je loupaná a půlená, tudíž je lehce stravitelná a rychle se uvaří – i rozvaří, takže pokud ji přihodíme do polévky, rodinka vůbec nezjistí, že jste tam propašovali i luštěninu :-).
Majonéza z červené čočky
1/4 l vody
60 g červené půlené čočky
1/4 l panenského oleje
sůl nejodidovaná
Z vody, čočky a soli uvaříme kaši. Vychladíme ji a pak rozmixujeme s olejem, který přidáváme po kapkách. Vznikne nám hustá majonéza jako základ pomazánek nebo ji použijeme do bramborového salátu. Můžeme dochutit sojovou omáčkou (Shoyu), kořením, hořčicí apod.
Zeleninová pomazánka – do majonézy najemno nastrouháme mrkev, celer, nakrájíme pórek, papriku apod.
Sýrová pomazánka – do majonézy nastrouháme sýr, nasekáme vlašské ořechy a trošku česneku.
Pomazánek lze stvořit napřeberné množství dle oblíbených ingrediencí, nezapomínejte na již zmíněné zelené natě, které obsahují mimo jiné i největší množství opravdu vstřebatelného železa, na rozdíl od užívaných preparátů z lékáren :-).