Náhrady cukru – použití

Odpovídám na dotazy, jak použít ostatní sladidla, která nahradí klasický cukr. Sladivost přírodního třtinového cukru je zhruba stejná jako u bílého řepného, ovocný cukr sladí více – asi 1,33x, naopak při použití kukuřičného, pšeničného či rýžového sirupu použijeme 2,5x více sirupu než je uvedeno v receptu cukru, u agávového a javorového sirupu 2x. U sladů 3x více – pozor, slady – zejména ječný, mění chuť! U tekutých sladidel odebereme v receptě adekvátně tekutin, u sladů přidáme i o něco více „kypřidel“. Je možné také použít slad v sypké konzistenci nebo sušenou šťávu ze třtiny. Výborné je nahradit část cukru rozinkami, meruňkami nebo jiným sušeným ovocem – samozřejmě nesířeným :-). Tak si oslaďme život rozumně!