Dubnový receptík

Jeliož máme tento měsíc Velikonoce, nabídnu Vám klasickou dobrotu těchto svátků – mazanec, který chutná o to lépe všem, kdo se opravdu postili  :-).

MAZANEC

270ml mléka (třeba ovesného)

100g změklého másla (můžeme použít bio margarín – Alsan, Provamel)

3 lžíce třtinového cukru (nebo např. agávového sirupu – vhodný i pro diabetiky)

2 bio vanilkové cukry (nebo namletý vanilk. lusk)

1/2 lžičky nejodidované soli

250g špaldové mouky hladké

250g špaldové mouky hrubé

1 bio sušené droždí

bio rozinky (před použitím namočte, aby se jim v těstě líbilo 🙂 a nevypadávaly)

sekané bio meruňky, mandle a vlašské ořechy

Zaděláme vláčné těsto a necháme minimálně hodinku vykynout na teplém místě, mezitím aspoň jednou promícháme, pak uděláme krásný bochánek, který potřeme máslem nebo mlékem a necháme na plechu  – vystlaném pečícím papírem, ještě aspoň 20min kynout, no a pak šup do trouby, kterou jsme rozehřáli a pečeme pomalu – při 180°C asi 45min, radějc píchneme ještě špejlí, abychom se ujistili, že je náš výtvor pěkně propečený a mohli ho s hrdostí předvést ostatním strávníkům :-). Můžeme lehce pocukrovat třtinovým moučkovým cukrem a vychladlý položíme na krásný – jistě námi vyšívaný, velikonoční ubrousek :-). Tak dobrou chuť a krásné jarní svátky!