Tofu

Opět jeden příspěvek na přání: tofu – co a jak s ním :-). Nebudu vyjmenovávat jednotlivé recepty, protože na netu i v kuchařkách je jich spousta – u mě můžete zakoupit např. kuchařku Pavly Momčilové: Tofu zdravě a bez cholesterolu, kde je odhadem asi 140 skvělých receptíků za 105,-Kč. Ale nastíním Vám, jak „na něj“. Tofu zakoupíte v různých provedeních: bílé, které není ochucené a pak různě upravené – marinované, uzené, česnekové, bylinkové, zeleninové, s řasami, lahůdkové, bazalkové nebo s chilli. Všechny můžete konzumovat za studena např. s pečivem anebo použít do jakéhokoli jídla – do rizota, zapéct s bramborem či samostatně např. pečené. Bílé Vás asi bez dochucení moc nenadchne, ale je výborné jako náhrada tvarohu – najemno nastrouháme a promícháme s rostlinným mlékem a třeba agávovým sirupem, bio vanilkou a bio citronem. Můžeme zamíchat i ovoce a udělat skvělý dezert anebo použít jako tvaroh do buchet či těsta. Tofu natural můžeme použít i „na slano“, ale pokud ho nezapracujeme do ochuceného jídla – např. sekané s pohankou a nastrouhanou kořen. zeleninou, je dobré ho ochutit, třeba tak, že jej nakrájíme na plátky a dáme zaležet do nějaké marinády – např. bio olej, shoyu omáčku, koření a bylinky, které máte rádi, česnek, cibule apod., plátky do ní namočíte, zatížíte a necháte odležet. Pak můžete samostatně upéct, dát do špízů atd. Ochucené tofu můžete nastrouhat do nejrůznějších pomazánek, nakrájet do salátů, ale i polévek, gulášů, knedlíčků, prostě všude, kde byste použili sýr nebo maso zvířat. Ochutnejte, je to výborné a lehce stravitelné, narozdíl od předešlých dvou vyjmenovaných variant :-).