Nedávno jsem dělala kečup na přání mé nejmladší dcery – vlastně mi zdatně pomáhala a myslím, že se nám vydařil. Tak Vám ho nyní předkládám k vyzkoušení – dělám vždy vše „od oka“ a pokaždé mě napadne nějaká jiná varianta, ale popíšu Vám co nejpřesněji tu poslední
K E Č U P
2,5kg rajčat
0,25kg cibule
0,25kg jablíček
3 stroužky česneku
1 lžíce oleje (třeba olivového – samozřejmě panenského)
1 lžička skořice, 1/2 lžičky papriky, 1/2 lžičky mletého hřebíčku
1dcl vinného octa
1 lžíce nejodidované soli
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce mletého agaru
Rajčátka i jablíčka nakrájím na kousky (neloupu) a dám na plech do trouby, kde je rozpékám asi 1/2h při 180°C, mezitím na pánvi na oleji zpěním nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek spolu s kořením a vše přidám na plech k rajčátkům, pak přidám i sůl, cukr a ocet, nechám ještě krátce propéct, zamíchám a pomalu přimíchám i agar a ještě asi 5 min nechám prohřát. Nakonec vše rozmixuji (náročnější mohou přepasírovat) a plním do sklenic. Vždy vše raději steriluji 10 min při 80°C. Dvojitá dávka mi vyjde zhruba na 1 várku = asi 19 sklenic od kečepu – 1/4l. Dobrou chuť!