Červencové receptíky

Všem přeji krásné léto a s tím spojené dozrávání ovoce a zeleniny mě  inspirovalo k receptíkům na zavařování – jak to dělám já.

D Ž E M

4 kg dobře dozrálého ovoce ( jahody, meruňky, broskve, borůvky, maliny, švestky – skvělé jsou i jejich kombinace)

30 dkg tmavého třtinového cukru ( jablečný koncentrát)

1 agar (10g)

bio citronová šťáva, koření – zvláště do povidel ( skořice, kardamom, badyán)

bio vanilkový cukr

Ovoce  – samozřejmě bez pecek :-) , dáme na vysoký plech do trouby a rozvaříme, posypeme cukrem, kořením a rozmačkáme šťouchadlem na brambory, necháme ještě povařit a pak přidáme agar – poprášíme, pořádně rozmícháme a znovu necháme povařit. Můžeme trošku džemu kápnout na talíř a vyzkoušet jak zhoustne a podle toho přidat co je třeba k dokonalosti, kterou si představujeme :-) , všechny ingredience jsou orietační, protože třeba jahody mají daleko více vody než meruňky. Pak jen dáváme do sklenic, zavíčkujeme a raději sterilujeme 15 min při 80°C.

 

O K U R K Y

nálev: 1 l vody

             1/4 l vinného octa (umeocet)

             3 dkg nerafinované soli

              14 dkg třtinového cukru

     Vše svaříme, pokud použijeme umeocet, dáme míň soli, protože je již slaný. Jeden nálev nám stačí zhruba na 7 velkých sklenic = necelé 3 kg okurek (dle velikosti, z větších můžeme udělat řezy). Omyté okurky skládáme do sklenic a do každé přidáme: 4 zrnka pepře, 4 zrnka nového koření, 4 hřebíčky, 4 zrnka koriandru, 1 bobkový list, 1/2 lžičky hořčičného semínka, kopr, na kolečka nakrájený křen, mrkev, petržel a cibulku. Vše zalejeme nálevem a sterilujeme při 80°C 15 min.